IKEA - lokacije i radno vreme

Gde pronaći prodavnice

Pročitajte više

IKEA – od malog biznisa do velike korporacije

Za kompaniju IKEA može se reći da je danas deo gotovo svakog doma. Reč je o multinacionalnoj kompaniji, poznatoj po prodaji nameštaja i opreme za domaćinstvo.

Osnivač kompanije IKEA je Ingvar Kamprad, sedamnaestogodišnjak koji je ovaj biznis pokrenuo davne 1943. godine u malom švedskom selu Älmhult. Zbog nepristupačnosti terena i siromaštva, da bi dospeo do većeg broja kupaca, odlučio se za niske cene nameštaja i katalošku prodaju. Tako je 1951. godine nastao prvi IKEA katalog. Međutim, neophodno je bilo imati i izložbeni prostor i pokazati nameštaj koji se kupuje, pa je prvi IKEA prodajni centar otvoren 1958. godine u Švedskoj, a zatim u Danskoj, Norveškoj i drugim zemljama Evrope i sveta. Sa preko 400 prodavnica u više od 40 zemalja sveta, IKEA je 2008. godine proglašena za najvećeg prodavca nameštaja na svetu. Srbija i Beograd su prvu IKEA prodavnicu dobili 2017. godine. 

Ikea proizvodi i iskustvo kupovine

IKEA proizvode karakteriše funkcionalan i moderni dizajn koji odiše jednostavnošću, pa se zato lako prilagođava svakom prostoru. Umesto da se prodaje unapred sastavljen, veći deo IKEA nameštaja dizajniran je tako da ga kupci sami sastave. Kompanija na taj način smanjuje troškove, olakšava skladištenje, pakovanjea oštećenja nastala prilikom transporta svodi na minimum. 

Zbog veoma pristupačne ponude, niskih cena, odličnog kvaliteta i usluge, IKEA je uvek prvi izbor prilikom kupovine nameštaja. Među više od 12000 proizvoda na sajtu https://www.ikea.com/rs/sr i u prodajnim salonima nalaze se kreveti, ormari, stolovi i stolice, garniture za dnevne sobe, uvek maštovito uređene dečije sobe, zatim kuhinjski elementi, oprema i aparati, sve za opremanje kupatila, kancelarija, pa i baštenski nameštaj. Osim nameštaja, tu su i tekstil, rasveta, oprema i hobo stove za ljubitelje kampovanja, alat, kućna elekronika... IKEA nudi i paravane za pregrađivanje prostora, proizvode za selidbu, odlaganje, bezbednost dece i doma, kao i specijalne proizvode za kućne ljubimce.

Još od 1958. godine, IKEA u okviru svake prodavnice ima i restorane, dok se od 2011. godine u njima prodaje švedska hrana. Ipak, meni varira i zavisi lokacije prodavnice, jer se na njemu nalaze i lokalna jela. Tu je i dečiji kutak, mesto za zabavu najmlađih kupaca, pa se može reći da se kupovina u prodavnicama IKEA često pretvori u celodnevni izlet u kome uživa cela porodica.

Ikea Srbija – kontakt

Svim svojim kupcima, Ikea je uvek blizu i dostupna svakog dana. Tačnu lokaciju, kontakt telefon i radno vreme pogledajte ovde.

Najnoviji katalozi
Prodavci - nameštaj