Homemade hit za uživanje u bašti:
Volimo ovo voćno osveženje!
Limunada od rabarbare (❧ veganski)
SASTOJCI ZA OKO 1/2 LITRA LIMUNADE: 500 g rabarbare
• 1 limun, sok (alternativno: sok od limuna dmBio) • 200 g šećera
(npr. sirovi šećer od šećerne trske dmBio) • 500 ml mineralne
vode, gazirane
PRIPREMA: Operite rabarbaru, očistite je i isecite na komade.
Prepolovite limun i iscedite sok. Prokuvajte šećer s oko 250 ml vode
i pustite da se kuva oko pet minuta. Dodajte rabarbaru i limunov
sok u mešavinu vode i šećera i ostavite da se kuva na smanjenoj
temperaturi oko 10 minuta, dok se rabarbara ne raspadne i ne dobije se kompot. Obložite metalnu posudu za ceđenje pamučnom
ACTIVE BEAUTY 02/2023
krpom, sipajte kompot i ocedite iznad šerpe. Skupite pamučnu
krpu i iscedite kompot od rabarbare. Ponovo prokuvajte sirup. Na
kraju sipajte tečnost u stakleni bokal i ostavite da se ohladi. Za serviranje dopunite mineralnom vodom i sipajte u čaše. Kada se ohladi, sirup može da stoji oko nedelju dana u frižideru.
Savet za preliv: Preostali kompot od rabarbare savršen je preliv
npr. uz jutarnju porciju muslija. Kada ga zatvorimo u teglu, može
da stoji u frižideru dva do tri dana.
Vreme pripreme: 25 minuta
41