DIMLJENJE KOBASICA
BELI LUK
u granulama
Aleva
25g
Dimljenje se obavlja u prostorijama posebno napravljenim u tu
svrhu – pušnicama. U pušnici mora biti blaga i ujednačena cirkulacija
vazduha. Dim se dobija sagorevanjem bukovog, hrastovog ili
grabovog drveta. Najbolji ukus mesu daje dim dobijen od bukovine
sa borovim grančicama. Period dimljenja zavisi od veličine komada
mesa, da li je u pitanju hladno ili toplo dimljenje, kao i od vremenskih
uslova. Ukoliko je vreme vlažno, dimljenje se obavlja neprekidno, a
za vreme suvih dana dovoljno je dimiti samo nekoliko sati tokom
dana. Kobasice se npr. dime približno nedelju dana, a kulen 20-tak
dana.
9499
10999
ALEVA PAPRIKA
DOMAĆA JUNEĆA
REBRA I GRUDI
sudžuk tucana 150g = 269,99 din
slatka mlevena 200g = 339,99 din
sa kostima
grudi = 749,99 din
rebra = 799,99 din
kg
sudžuk 150g
269
99
299
99
74999
77999
DOMAĆI JUNEĆI BUT
bez kostiju
kg
VAŽI DO 4. DECEMBRA
PIHTIJE
Dobro oprati svinjske nog
ice, meso i kolenicu, poređa
ti u ekspres
lonac, dodati lovor i zrna bibe
ra, naliti vodom do crte i kuv
ati nešto
više od 2h, dok sve dobro ne
omekša, raspada se i odvaja
od kostiju.
Kada je sve dovoljno kuvano
, prohladiti, zatim procediti
kroz đerđif.
Tečnost proceđenu staviti u
dublji
U međuvremenu, odvojiti kole sud da provri.
nicu od kože i kostiju, meso
od kolenice
i ribića sitno iseckati i raspored
iti po dnu posude gde ćete uliti
Kada je tečnost provrila, razm
pihtije.
ažite je malo po dlanu, pro
verite da li
se dobro lepi, ako volite mek
še pihtije dodajte još vode,
sačekajte da
provri.
Sklonite sa vatre, dodajte
seckani beli luk i peršun i
soli po ukusu,
promešajte i ulijte u posudu
preko mesa.
Ostaviti u frižideru preko noć
i da se dobro ohlade i stegnu.
Sutradan, skinuti kasikom svu
masnocu koja se istalozila po
pihtija, i posuti malo aleve pap
povrsini
rike.
u
Tajna dobrih kobasica leži
om
njsk
(svi
su
me
m
prvoklasno
noj
i junećem) i kvalitetnoj crve
a
ven
mle
paprici (slatka, ljuta,
za
ina,
zač
lih
osta
ili tucana). Od
ili
kobasice, za sušenje koristi se crni
…
luk,
beli
so,
fina
rska
mo
r,
bibe
beli
1.269
1.29999
BIBER
LOVOROV LIST
mleveni,
u zrnu
Aleva
20g
Aleva
6g
PRIPREMA ZA PIHTIJE
SASTOJCI
· 4 veće svinjske noge (sveže ili dimljene)
· 1 veća svinjska kolenica
· 1 veći list lovora
· nekoliko zrna bibera
· 500g svežeg junećeg ribića
· 6-7 krupnijih češnjeva belog luka
· 1 veza svežeg peršuna
· po ukusu soli
Đurđević
kg
NOVO!
249
99
279
99
67
99
76
99
5299
6199