UBILE
2
Katalog vina broj 20
Bilo je toplo septembarsko podne davne i komplikovane
2014. godine kada smo pravili nacrt za prvi broj Kataloga
vina na terasi kreativne agencije u Novom Sadu. Ispred
sebe smo imali dvadeset praznih stranica koje je trebalo
pretvoriti ništa manje nego u najbolji vinski katalog u
regionu.
Danas, sedam godina kasnije predstavljamo vam specijalno
20. izdanje. Pomešana osećanja sreće, neizvesnosti, pritiska
zbog rokova, ali i zadovoljstva kada se oseti miris sveže
odštampanog kataloga do trenutka kada ga uzmete u
ruke baš kao i svaki drugi kupac u prodavnici i samo se
šeretski osmehnete, drže tim ljudi koji već godinama rade
na svakom broju sa puno pažnje i sa samo jednim ciljem.
Da vam približimo vino na svaki mogući način i da damo
odgovore na pitanja koja niste imali kome da postavite.
Profesionalno, stručno, ponekad i šaljivo ali uvek 100%
originalno.
Tako ćemo i u ovom specijalu da vas provedemo kroz vina
iz različitih uglova. Kako sa vinom na slavskoj trpezi, ali i
šta podrazumeva vinski bonton koji treba da bude sastavni
deo kulture života svakog od nas. Razbijamo mitove da
je vino uvek ozbiljno i da mora da se pije samo čisto i iz
striktne vinske čaše. Probajte vino i u koktelu, zašto da ne?
I naučite neke zanimljivosti o vinu, imaćete sigurno priliku
da ih iskoristite u društvu. Recimo, da li ste znali, koliko
ima mehurića u čaši šampanjca?
Tu je i mali vodič kako odabrati vino za slavu bilo da ste
domaćin ili gost, uvek je dobro čuti savet na ovu temu.
Možda će vam naši predlozi olakšati potragu za tom
čuvenom bocom koju treba da ponesete nekome na slavu. I
uvek aktuelna, svevremenska tema o vinima koja mogu da
se čuvaju za jubileje.
Da li je baš svako vino dete vremena i da li je svako
vino bolje što je starije? Istina je, neka vina jesu bolja sa
godinama, ali isto tako i neke godine su definitivno bolje sa
vinom. Šta iz koje godine treba popiti, a šta i kako čuvati
uvek je tema sa puno nedoumica.
Za vas smo odabrali i neke važne vinske datume, pa ako ste
recimo fan penušavih vina i šampanjaca spremite se jer je
već 23.oktobar pravi dan za vas. Eto prilike da otvorite neku
“dobru” bocu i pohvalite se svojim poznavanjem brojčanog
stanja mehurića u šampanjcu.
I ove jeseni, upoznajte i neka od slatkih vina. Dajte
im priliku da vam pokažu kako mogu da odgovore i
najzahtevnijim zalogajima o kojima smo u specijalu pisali
pa ćete ih možda uvrstiti u svoju stalnu selekciju vina kod
kuće ili restoranu.
Čuvajte sebe i druge i uživajte vino umereno i sa
razumevanjem.
Živeli.
somelijer
Đurđa Katić
dipl.inž.tehnologije
Potpredsednica
Udruženja
somelijera Srbije
SERSA
Međunarodni
vinski sudija