Zbog čega biramo organski proizvod?
Spektar namirnica iz organske proizvodnje je veoma širok: od voća, povrća, mesa, ribe,
mleka i mlečnih proizvoda, pa do prerađenih proizvoda. Da bi prerađeni prehrambeni artikal
mogao nositi oznaku organskog proizvoda, neophodna je identifikacija svih faza prerade
kroz dokumentaciju, obeležavanje ambalaže u svim fazama proizvodnje, kao i adekvatno
skladištenje. U preradi se koriste isključivo sertifikovani organski sastojci. Zabranjena je prerada
genetski modifikovanih sirovina i upotreba jonizujućeg zračenja. Tehnološki postupci se odvijaju
bez mešanja sa sastojcima i proizvodima iz konvencionalne proizvodnje. Sam proces prerade
sprovodi se bez upotrebe veštačkih aditiva, konzervansa, emulgatora, boja, stabilizatora, aroma
i pojačivača ukusa.
Kako prepoznajemo organske
proizvode na policama?
Brojne oznake na prehrambenim artiklima
koje asociraju na prirodno poreklo sastojaka
mogu nas dovesti u zabunu prilikom izbora.
Siguran vodič da ste odabrali proizvode
koji su prošli kroz strogi proces kontrole
i sertifikacije jeste nacionalni znak koji
vrlo jasno odvaja organsku hranu od
konvencionalno proizvedene. Postojanje
ovog znaka ponovo uspostavlja vezu
između proizvođača i konzumenata i stvara
poverenje kod potrošača da obeleženi
proizvod ispunjava visoke zahteve kvaliteta.