Pinđur
Zaljubljenici u pikantne ukuse već dobro znaju da ajvar i pinđur nisu
isto. Za slučaj da niste među njima, ukratko ćemo vam objasniti razliku
između ova dva popularna specijaliteta naše domaće kuhinje. Ajvar
se sprema uglavnom od pečene, a ponekad i od barene paprike.
Jede se, naravno, tokom cele godine, a za pripremu ajvara paprike
se ispeku ili obare, oljušte i nakon toga samelju. Ajvar se potom prži
u dosta ulja. Pinđur je vrlo sličan ajvaru, ali se razlikuje po tome što
je dominantno povrće plavi patlidžan ili paradajz. Često je ljutkast
jer mu se dodaje ljuta papričica, a koriste se i mnogi drugi začini.
Najčešći sastojci pinđura su paradajz, paprika, crni i beli luk, so i
šećer. Ljubitelji pinđura tvrde da je ovaj namaz lepši od ajvara, ali
naravno ukusi se razlikuju i oba specijaliteta su našla svoje mesto na
tradicionalnoj srpskoj trpezi. Pinđur sa naših polica stiže iz Raške,
a pravi ga mala porodična firma „Planinsko blago". Nastao je
kombinovanjem tradicije i domaćih receptura sa modernim
tehnologijama proizvodnje. Sadrži 60% pečene paprike,
40% paradajza, a kuva se u vakuum uparivačima na
niskim temperaturama, jer se na taj način zadržavaju
svi hranljivi sastojci, originalni ukus i boja povrća.
Seapano
ŠUMADIJSKI KULEN
100g
ikg=1.399,90odin
UKUSI MOGA KAAJA
ŠUMADIJSKI
KULEN
SHACCP e
100g
kolicina
-30%
13999
DIN
199,99 Din
RUS MOCA KLA
PINDUR
sa Kopaonika
Cp6