Doboš
TORTA
Sastojci:
ZA JOŠ
SUPER
RECEPATA
POSETITE
150 g tamne čokolade
100 g čokolade za kuvanje
20 g kakao praha
235 g maslaca, sobne temperature
Karamel:
150 g šećera
3 kašike vode
3 kašičice soka od limuna
Par prstohvata krupne soli (opciono)
Šaka lešnika (opciono)
6 jaja
Prstohvat soli
100g šećera u prahu
100 g brašna
Fil:
4 jaja
100 g šećera u prahu
10 g vanilin šećera
10 ml arome ruma
35 g kakao maslaca
TEŽINA PRIPREME:
SREDNJE ZAHTEVNO
VREME PRIPREME:
3 SATA
Priprema:
Zagrejati rernu na 180 stepeni. Razdvojiti žumanca od belanaca. Umutiti belanca sa prstohvatom
soli, dok se ne zapenušaju, pa postepeno dodavati 50 g šećera u prahu dok ne dobijete čvrsti šam.
Umutiti potom i žumanca sa 50 g šećera u prahu, dok ne postanu svetlije boje, pa dodati brašno
i dobro sjediniti. Dodati trećinu belanaca i umutiti smesu sa žumancima. Kada se smesa sa
žumancima malo razvodnila, dodati ostatak belanaca i lagano sjediniti spatulom.
Možete kore sipati u 3 pleha, obložena papirom za pečenje (prečnika 20 cm) pa ih nakon pečenja
seći na dva dela, a možete i na papiru za pečenje iscrtati krug prečnika 20 cm, pa na njega
rasporediti smesu (podeliti je na 6 kora), oko 70-80 g po kori. U prvom slučaju će vam za pečenje
trebati oko 12 minuta, dok će u drugom slučaju pečenje trajati 7 minuta. Kore pecite na gornjoj
poziciji u rerni i kontrolišite ih, čim dobiju zlatnu boju, spremne su za hlađenje. Ukoliko želite da
torta izgleda urednije, možete prstenom za kolače iseći svaku koru na 18-19 cm, kako biste imali
urednije ivice.
Otopiti tamnu čokoladu i čokoladu za kuvanje sa kakao maslacem u šerpi pa ih ostaviti po strani.
Sipati malo vode u šerpu, pa iznad nje postaviti sud za mućenje, da ne dodiruje vodu u šerpi, pa u
njemu mutiti jaja, šećer, vanilin šećer i rum. Mutiti žicom za mućenje dok se fil ne zgusne i postane
penušav po površini i svetle boje. Skinuti fil po strani pa mu dodati otopljenu čokoladu i sjediniti
Margarin stoni expert
Dijamant 250 g
115.97
-22%
89.90
359.60/KG
Mleveni keks Bevita
270 g
193.97
-27%
139.90
518.15/KG
Biljni šlag 25%mm
Whipping cream 0.2 l
111.97
-19%
89.90
449.50/L
Oblande C 210 g
161.97
-19%
129.90
618.57/KG
žicom pa dodati kakao prah. U drugoj posudi umutiti penasto maslac pa ga dodati filu i mikserom
sve zajedno sjediniti.
Filovati kora, fil kora, ostavljajući šestu koru po strani zaključno sa filom. Po kori će vam trebati
oko 120 g fila, ostatkom smese premažite ivice i ostaće vam malo fila za ukrase na torti koji će
vam poslužiti kao oslonac za karamel dekoraciju.
Šestu koru iseći na 8 ili 16 jednakih parčadi na papiru za pečenje na okrugloj dasci i ostaviti ih
poređane jednu pored druge u početni krug. Nauljiti ivice prstena za tortu pa ga staviti okolo
šeste kore.
U šerpici otopiti vodu, šećer i limunov sok, bez mešanja, uz povremeno pomeranje šerpe po
potrebi dok ne dobijete karamel tamno braon boju. Izliti karamel u prsten za tortu preko kore i po
potrebi odići dasku i razliti karamel sa svih strana podjednako. Sačekati 30 sekundi-1 minut da se
karamel malo stegne, pa posuti krupnom soli i ukloniti prsten. Oštar nož mazati maslacem pred
svako sečenje pa seći karamel po obliku parčića kore. Postaviti svaki karamel naslonjen na ukras
na torti i tako ukrug. Ostatke karamele skupite sa papira za pečenje i samleti sa šakom lešnika.
Posuti ovom smesom donje ivice torte i ohladiti je pred služenje.
Prijatno!
Puding C vanila
3x 40 g
137.97
Šlag pena TO!
500 g
-20%
109.90
915.83/KG
Griz pšenični TO!
400 g
99.97
-25%
74.90
187.25/KG
349.97
Čokolada za kuvanje
Fina 200 g
-20%
276.90
553.80/KG
Suva šljiva bez koštica
ABC 150 g
219.97
-21%
171.90
1.146.00/KG
182.97
-12%
159.90
799.50/KG
Kolači vanilice Eskom
350 g
249.97
-20%
199.90
571.14/KG