Tokom srednjeg veka u Norveškoj se
smatralo hrišćanskom dužnošću praviti
pivo, a ni sveštenicima nije bilo strano
da se povremeno časte pivom. Svi
zemljoradnici koji su uzgajali žito su
bili obavezni da prave pivo za Božić.
U suprotnom, ako ne bi pravili pivo tri
godine za redom, mogli su da izgube
imanje. Zakon koji ih je obavezivao da
prave božićno pivo (juleøl) naziva se
Gulatingloven i potiče iz 12. veka. Danas
Norvežani najčešće piju pilsner iz svoje
geografske oblasti. U Oslu i Hamaru u
ponudi lokala je uglavnom Ringnes pivo,
u Bergenu se najviše toči Hansa, a na
krajnjem severu zemlje Mack
DIJON-SENF, 2006
Maitre Marcel
Maitre Marcel
Dijon-
Senf
der Originale
474,99din
399.99
DIN
-15%
RUZMARIN, 206
Vegeta
VEGETA
MAESTRO
RUZMARIN
priroda
začia -27%
ŠKAMPI, KG
sveži,
na ledu
USITNJENO MESO, 4006
juneće
Ukusi
moga kraja
BELI LUK, 256
granule
Vegeta
-31%
519,99din
479 99⁹
DIN
VEGETA
MAISTRO
CESNJAK
137,99din
94.99
DIN
SOMERSBY, 0,5L
jabuka
USITILENO MESO
72,99din
52N SOMERSBY
99
DIN
APPLE
-24%
2.099
APPLE
2.299,99din
ALC 4.5% VOL
144,99din
10999⁹
18+
Uveksveže
domaće meso
ŠVEDSKE CUFTE
300 ml juecesure
200 ml neuralne pavlake za
**katlóca dižon senfa
kuvanje
kafica vordeltersos a
Sastojci Priprema
*1 kašika masino vog ulja
*400 g mlevenog junećeg mesa
**kašika putera
v2 glavice sitno seckanog mog
ravna kasica sol
Malo bibera
1/2 kaličice muskam og ord
1/2 kaličice pimenta
*50 g prezi (po potrebi jo
2 kašike putera
aje
PAVLAKA ZA KUVANJE
Moja Kravica
20% m.m.
250ml-124,99din
500ml -239,99din
Brolak
Meso pomešaire sasvim smjcima i dobro ga
umesite rukama da dobijete kompaktnu smesu
Napravite 20-ak dufticais e veicine i ostavite ih sa
strane Nateflonskom riganju zagreite ulje i puter
pas vite duftice da se prže sačekaire da uhvate
koncu pa in oklenite i prate da ponovo ublare
koricu. 5 wemena na vreme proteste gani
lavatite dufre naranjica u tigany stavite puter
Kada se ompi, varjačom prometajte nekoliko puta
da sasmužele sve ostarke mesasa ivica i dna.
Dodajte brašno i pržite uzstaino mešanje je a
sekundi. Dodajte supu imetajte licom da se ne
store grudvice kada sesos sjedinia, dodajte
neutralnu pavlaku, senf vorčester ipromate.
Varie duffice unutra, poklopitekuvate rak
minuta nandaj temperaturi.
invadite cuftice iz sos pasos preručim u dubu
posudu Stapnim miksam misajte da dobijete
Mienkasn gust so ujednačene boje, Servirate
Cuffice uz pripremljeni sosi utaiter
Mola
Kravica
Imlek
20%
PH
Moja
Kravica -23%
muss
162,99din
124.99
DIN
Pivsko putovanje Skandinavijom nastavljamo u
Danskoj. Ovde je lager pivo najpopularniji napitak
a vecina danskih piva su pilsnerovog tipa sa 4,5%
alkohola. Pre Božica i Uskrsa širom Danske prodaju se
Julebryg (Božično pilvo) i Påskebryg (Uskršnje pivo),
intenzivnog ukusa. Najpoznatiji brendovi su Carslberg
iTuborg koji su svoju popularnost stekli širom sveta
Carlsberg, više od jedne druge pivare na svetu,
popularizovao je stil zlatnog lagera- osmišljenog u
srednjoj Europi. U Danskoj su posebno popularna
tamna piva pod nazivom hvidtol
Putevima piva stizemo do Svedske gde je pivska
scena izuzetno razvijena bogata. Jedna od najstarijih
pivara je Abro Briggeri. Poslujuci u Smaland-
Vimmerblu od 1856. godine, kompanija je poznata
u celom svetu po besprekomom kvalitetu svojih
proizvoda jer se u njihovoj proizvodnji koristi čista
zvorska voda. Druga najpopularnija pivara je Adelso
Briggeri koji se nalazi u blizini Stokholma. Ova pivara
takođe proizvodi veliki deo pica na švedskom tržištu
piva. Pored velikih pivara, u Švedskoj naći ćete bezbroj
craft pivara koje se utrkuju u tome koja će izbaciti
neko novo pivo, uzbudljivog ukusa.
Uživajte u raznovrsnim ukusima Skandinavije i častite
svoja čula lososom, ribom, morskim plodovima,
junetinom sa senfom i začinima. Naravno - na kraju
obilnog obroka osvežite se pivima iz naše bogate
ponude Skol" ili nazdravlje!