Turska kuhinja spada, uz kinesku
I francusku, među takozvane
najdistinktivnije kuhinje sveta"
Svi ukusi | recepti u kojima danas
uzivamo su se tokom vekova
prenosili iz Topkapi palate na ulice.
Zato kada danas u Istanbulu kupimo
devrek na ulici - mi uživamo u
savršenom receptu za devrek koji
je nekada bio rezervisan samo za
najviše društvene slojeve i vladare.
Da bismo bolje shvatili raznolikost
| bogatstvo turske gastronomije
moramo se vratiti na njene početke.
Istorijski razvoj turske kuhinje može
se izučavati i kroz promene koje je
ovo društvo doživljavalo. Nekadašnji
preci sadašnjih stanovnika
Turske živeli su kao nomadska
plemena u centralnoj Aziji i bavili
su se prvenstveno stočarstvom
Izemljoradnjom, zbog čega je
njihova ishrana bila bogata ovčjim,
kozjim i govedim mesom, kao i
različitim mlečnim proizvodima.
Dolaskom na tlo Anadolije u ishrani
se pojavljuju promene. U periodu
od XI do XVI veka glavni sastojci
u ishrani bili su meso, brašno
I masnoće, kao i konzumiranje
iznutrica. Jačanje islama u X veku
unelo je i nova pravila u ishrani.
U tom periodu počinje da se
primećuje uticaj arapske kuhinje,
koji je i dan danas veoma prisutan -
najviše u jugoistočnoj Turskoj
CHERRY PARADAJZ, 250G
šljivar
JEDNA OD TRI GLAVNE
KUHINJE SVETA
SIR TRUFFER, 2006
Gorski
CORSKI
199,99din
189.99
********
WERE $18
TRUFFER
*******
799 99⁹
ZELENE MASLINE, 1606
bez koštice
Benlian Food
Benlian co
Greek
OLIVES
124,99din
112 99
DIN
AYRAN
2,2% m.m.
Meggle
134,99din
119.99