VENECIJA: NEKADASHJI CENTAR SVETA
DAGNJE, KG
Pisac Truman Kapote je svojevremeno za "kraljicu Jadrana" zapisao:
"Venecija je poput bombonjere sa likerom, koju čete pojesti
odjednom." Venecijanska kuhinja je višeslojna, maštovita, mistična
i puna iznenadenja poput samog grada - ponajviše zahvaljujuči
uticajima koji su do nje stizali iz celog sveta. Geografski položaj
grada, nekadašnja moć Mletačke republike, jake trgovačke veze
sa celim Mediteranom, Bliskim Istokom, ali i zemljama Dalekog
istoka. - sve to je doprinelo gastronomskom diverzitetu Venecije,
koja je dugo bila jedna od najvažnijih tačaka na mapi Evrope i
sveta! Zahvaljujuči hrabrim moreplovcima i veštim trgovcima na
venecijanskim se stolovima mogao nači bakalar iz baltičkih zemalja,
ali i retki začini iz Indije. Tu su i sveže povrće, divljač, maslinovo ulje
i vina iz Istre, škampi sa Jadrana, slatkiši sa Levanta. Sve to se može
nači na jelovniku Venecijanskih tratorija, bistroa i restorana.
Sveže,
npaj eu
519,99din
449 99
DIN
BELI BATAT, KG
FILET LOSOSA, K6
ripa a
TIKVICA, KG
2.199,99din
279,99din
1.999
VAŽI DO 17.11.2021.
24999
DIN
DIN
PAPRIKA ŠILJA, KG
VAŽI DO 17.11.2021.
199,99din
179 99
DIN
Da li ste znali?
Osim ukusne hrane, područje Venecije
čuveno je po dobrom vinu, a jedna od
najpoznatijih italijanskih vinskih regija
proteže se od Veneta pa severoistočno
sve do Friulija. U Venciji se pije i čuveni
koktel Špric koji se pravi od belog suvog
vina, Aperola, Kamparija i soda vode.
149,99din
129 99
DIN