VOĆNI PIRE
Prednosti i nedostaci
više vrsta
200ml
Iako su dokazane brojne prednosti veganskog načina ishrane,
ipak postoji strah da kroz duži vremenski period može doći do
nedovoljnog unosa nekih ključnih nutrijenata kao što su kalcijum,
vitamin D, vitamin B12, cink, gvožđe i omega 3 masne kiseline. Zbog
toga se često uključuje suplementacija, posebno vitamina D i B12.
-27%
-18 /
Pažljivo planiranje obroka
Kako se u veganskoj ishrani isključuju namirnice životnjskog porekla,
neophodno je pažljivo odabrati biljne namirnice koje će nadoknaditi
nedostajuće nutrijente. Popularne su biljne varijante proteinskih
namirnica, takozvana biljna “mleka“, „sirevi“, „burgeri“ i razna druga
kreativna gastronomska rešenja koja će restrikcije učiniti manje
očiglednim, a sam način ishrane lakšim za pridržavanje. Premda
se nekada smatralo da je ovaj način ishrane neadekvatan i zbog
nedostatka „kompletnih proteina“ koji sadrže sve esencijalne
aminokiseline, karakterističnih za životinjske namirnice, danas se
naglašava da je najvažnije da izvori proteina budu što raznovrsniji
kako bi se sve esencijalne aminokiseline unele u toku jednog dana,
ne neophodno i u okviru jednog obroka. Najvažniji biljni izvori
proteina su soja, sočivo, leblebija, pasulj, grašak, seme konoplje,
amarant, kinoa, spelta, čia semenke, seme bundeve, orašasti plodovi.
Pomoć tokom posta
Kako su veganski obroci bogati vitaminima, mineralima,
antioksidansima i vlaknima, poželjno ih je imati na jelovniku, a
čak i najodaniji ljubitelji mesa mogu biti iznenađeni bogatstvom
ukusa raznih veganskih specijaliteta. Tokom posta odlična su riznica
ideja, što ishranu tokom ovih perioda može učiniti kvalitetnijom i
raznovrsnijom.
BRAŠNO OD PROSA
500g
179
99
DIN
15999
DIN
219,99 din
Super cena
219,99DIN
uz Super Karticu
Pečeno povrće sa leblebijom i
MISO MUGI
dresingom od humusa
200g
Sastojci:
1 mala glavica karfiola
3 krompira srednje
veličine
1 manji brokoli
1 konzerva leblebije
Začini: so, biber, mlevena
paprika, kumin, beli luk u
prahu
2 šolje kuvane kinoe
50 g rukole
Za dresing :
½ šolje humusa
1 kašika limunovog soka
½ kašičice soli
1 kašičica kari praha
1 kašika javorovog sirupa
voda
Postupak:
Krompir, brokoli i karfiol iseckajte na
manje komade, pa dodajte oceđenu i opranu leblebiju. Pospite začine po želji, sve dobro izmešajte
i prebacite u papirom obložen
pleh, vodeći računa da povrće
ravnomerno rasporedite. Pecite
u rerni na 200°C, pola sata. U
međuvremenu skuvajte kinou.
Za pripremu dresinga izmešajte sve sastojke, pa dodajte vodu
kako bi se dobila poželjna konzistencija preliva. Za posluživanje na
tanjir stavite rukolu, kuvanu kinou i
pečeno povrće sa leblebijom, pa prelijte
dresingom.
-15 /
-17%
129
99
DIN
144,99DIN
119
99
DIN
144,99 din
Super cena
uz Super Karticu
RAW ENERGY
-26%
više vrsta
50g
159
99
DIN
189,99DIN
13999
DIN
189,99 din
Super cena
uz Super Karticu