Pomorandža
najbolja kada se jede cela
Iako je sok ono što nam se najviše dopada, kada pomorandžu jedemo
celu unećemo dragocena vlakna - pektin, celulozu, hemicelulozu i lignin.
Vlakna se dovode u vezu sa brojnim povoljnim zdravstvenim efektima
uključujući bolje varenje, lakše mršavljenje i regulaciju holesterola.
Samo jedna velika pomorandža sadrži 100% preporučenog dnevnog
unosa vitamina C, a prisutni su i tiamin, kalijum, folati i antioksidansi.
Iako pomorandže ne sadrže gvožđe, vitamin C kojeg ima u izobilju i
limunska kiselina, od koje potiče kiselkast ukus doprinose da se bolje
apsorbuje gvožđe iz digestivnog trakta, što je značajno u prevenciji
anemije.
BIO PARIKA
BABURA
Bio Zone
400g
-18 /
-21%
PONUDA VAŽI DO 14.10.
269
99
DIN
25999
DIN
329,99 din
Super cena
parika babura
329,99DIN
uz Super Karticu
miriše kao jesen
BIO
BATAT
Bio Zone
500g
PONUDA VAŽI DO 14.10.
369
99
DIN
399,99DIN
35999
DIN
399,99 din
Super cena
uz Super Karticu
batat
slatki krompir narandžaste boje
Iako može biti beo, žut, narandžast, roze i jarko
purpurne boje, narandžasti batat je najzastupljeniji
u ishrani, a intenzitet boje je u direktnoj vezi sa
količinom beta karotena koji se u organizmu
konvertuje u vitamin A. Samo 3-5 g masnoće
uz obrok drastično povećava iskorišćavanje beta
karotena, a nekoliko studija je pokazalo da batat
efikasno podiže nivo vitamina A u krvi, posebno
kod dece. Od ostalih nutrijenata sadrži vitamine
C, E, B6, mangan, kalijum, pantotensku kiselinu,
niacin, tiamin, magnezijum, antioksidanse. Bogat
je vlaknima. Povoljno utiče na funkciju mozga, jača
imunitet, poboljšava vid i olakšava mršavljenje.
Paprika spada u najbogatije izvore vitamina C, a tu su
još i karotenoidi, vitamini E i K1, folati i kalijum. Vitamin
C iz paprike će pomoći u prevenciji anemije, posebno
kada se paprika kombinuje sa namirnicama koje sadrže
gvožđe, puput mesa ili spanaća. Antioksidansi iz paprika
štite zdravlje očiju, srca i krvnih sudova, pomažu kod
poremećaja regulacije šećera i generalno kod svih
stanja do kojih dovodi oksidativni stres. Kada se sveža
zamrzne, zadržava 80-90% sadržaja karotenoida i
nakon nekoliko meseci.
plavi
patlidžan
lepa boja, divan ukus
Bogata ljubičasto-plava boja govori o prisustvu
antocijanina, pigmenata sa antioksidantnim svojstvima.
Među njima se izdvaja nasunin smešten u kori ploda
koji štiti ćelije mozga od oštećenja, zbog čega se
preporučuje upotreba ovog voća - koje mi koristimo
kao povrće - sa korom. Plavi patlidžan povoljno deluje
na zdravlje srca i kontrolu šećera u krvi, a kako je
bogat vlaknima i siromašan kalorijama svrstava
se u namirnice uz pomoć kojih se lakše gube
kilogrami. Može se peći, grilovati, sotirati i
poslužiće kao odlična niskokalorična zamena za
namirnice bogate ugljenim hidratima.
BIO PLAVI PATLIDŽAN
Bio Zone
300g
-16%
PONUDA VAŽI DO 14.10.
219
99
DIN
239,99DIN
19999
DIN
239,99 din
Super cena
uz Super Karticu