Da se počastimo
Praznici su pred nama, što znači da je došlo vreme za opuštanje i
druženje sa dragim ljudima. I kako to već biva, najviše volimo da se
opustimo uz dobru hranu i kvalitetna pića i napitke. To je ujedno
vreme kada možemo da probamo nešto novo, drugačije, nešto što će
upotpuniti i obogatiti doživljaj praznika.
HANDFUL
URME
breskva 20g= 279.99din
ananas 40g= 329.99din
jagoda 20g= 299.99din
višnja 30g= 279.99din
Medjoul
899
99
DIN
999,99DIN
84999
DIN
999,99 din
Super cena
uz Super Karticu
279
99
DIN
299,99DIN
26999
DIN
299,99 din
Super cena
uz Super Karticu
Procenite vino kao profesionalac
Ostalo vam je
malo vina u flaši?
Ako vam se dogodi da u flaši
ostane malo vina, napunite njime
posudice za led i zamrznite. Odlično
će vam poslužiti za pripremu sosa ili nekog
jela kome će vino obogatiti ukus.
Ako ste ljubitelj vina, tada je korisno savladati veštinu prepoznavanja
kvalitetnog vina, kako biste za praznične dane odabrali ono koje
vam se najviše dopada. Dobri degustatori se odlikuju sposobnošću
da pamte ranije utiske dobijene pri degustaciji raznih tipova
vina, a posebno da uoče osobine koje izrazito karakterišu kvalitet
pojedinih vrsta vina. A za to su potrebna dobro osetljiva čula koja
se čuvaju izbegavanjem jako kiselih, slatkih i mirišljavih jela i jakih
alkoholnih pića. Vino se ne ocenjuje posle obilnog obroka, a ni
posle jela koje je slano, kiselo, slatko ili ljuto. Posle slatkog jela
gotovo svako vino može delovati previše kiselo, a posle kiselog
jela manje kiselo nego što u stvari jeste. Nakon jela koje sadrži
dosta začina ne može se objektivno oceniti miris i buke vina. Za
ocenjivanje boje i bistrine potrebno je dobro raspoznavati boje, a
posebno nijanse pojedinih boja.
Možda vam ovako detaljan pristup deluje komplikovano i želite
da ga prepustite profesionalcima. Veština procene vina jeste
dobrodošla, ali nije neophodna da bi se uživalo u čaši dobrog i
kvalitetnog vina. Ipak, ako ste u prilici da probate neko novo vino,
setite se ovih saveta. ŽIVELI!