Proizvodnja belog*, crvenog** i roze*** vina od ove faze
počinje da se razlikuje.
—
* Kod belih vina kljuk odlazi direktno u presu na ceđenje. Isceđeni grožđani
sok (šira) se šalje na smirivanje na oko 24h nakon čega se sok pretače i šalje u
drugi sud od inoxa, drveta, betona.... na vrenje tj. fermentaciju. Fermentacija je
biohemijski proces u kojem se šećer iz šire uz pomoć mikroorganizama prevodi
u alkohol, CO2 i određenu količinu toplote.
Nakon završene fermentacije vino se pretače sa grubog taloga i nakon toga može da prođe
kroz surlie ili batonaž proces – odležavanje na finom talogu kvasca sa ciljem dobijanja na kompleksnosti vina.
Nakon ovoga vino može da odležava u tanku od inoxa ili u drvenim sudovima.
Rezultat treće godine rada: konačno ima i vina koje će biti spremno tek u 4. godini ovog neverovatnog putovanja.
CRVENO VINO
SHIRAZ
BELO VINO
CHARDONNAY
CRVENO VINO
MERLOT
CRVENO VINO
CABERNET SAUVIGNON
0,75l PEŠIĆ
0,75l PEŠIĆ
0,75l PEŠIĆ
0,75l PEŠIĆ
379.99 RSD
329.99 RSD
649.99 RSD
649.99 RSD
319.99
RSD
cena za 1l: 425.59 RSD
269.99
cena za 1l: 359.09 RSD
RSD
519.99
RSD
cena za 1l: 691.59 RSD
519.99
RSD
cena za 1l: 691.59 RSD
—
** Proizvodnja crvenih vina podrazumeva fermentaciju kompletnog kljuka uz maceraciju. Maceracija je proces
ekstrakcije boje i tanina iz pokožice u širu, a kasnije i iz semenki u vino. Fermentiše se ceo kljuk da bi vino dobilo boju
i tanine. Proces vrenja može da se odigrava u sudovima od različitog materijala, od čega se najčešće sreću inox i drvo.
Nakon završene fermentacije vino se otače i odvaja od semenki i pokožice presovanjem.
—
08
str.
*** Roze vina se proizvode od crnog grožđa po tehnologiji za bela vina. To znači da kljuk provodi vrlo kratko vreme
u maceraciji pre ceđenja u presi i odvajanja roze obojenog grožđanog soka od pokožice i semenke.