Organska hrana postala je značajan deo zdravog životnog stila jer sadrži više hranljivih materija,
kvalitetnija je i ukusnija od hrane iz konvencionalne proizvodnje. Organska poljoprivreda čuva životnu
sredinu i uspostavlja biološku ravnotežu u sistemu koji kreće od zemljišta, preko biljaka i životinja, pa
do čoveka kao krajnjeg učesnika i korisnika.
Zašto organska proizvodnja?
Nekada su ljudi sami proizvodili svoju hranu, ili su je kupovali od proizvođača u koje su imali
poverenja. Međutim, život u urbanim sredinama onemogućio je komunikaciju između proizvođača i
konzumenata, pri čemu je ostala potreba da na tanjiru imamo hranu za koju smo sigurni da je zdrava
i kvalitetna. Organska proizvodnja predstavlja nit koja ponovo spaja proizvođače i konzumente.
U procesu proizvodnje ne koriste se sintetička hemijska sredstva, đubriva, pesticidi, hormoni i
antibiotici. Cilj je dobijanje visoko kvalitetne hrane uz očuvanje životne sredine.
Čuvamo svoje zdravlje,
ali i zdravlje planete
Organska proizvodnja predstavlja
sistem održive poljoprivrede koja
se zasniva na visokom poštovanju
ekoloških principa. Svaki deo sistema
je važan: vodi se računa o očuvanju
zemljišta, biljaka, životinja, ljudi i čitave
planete. Prirodni resursi se koriste
racionalno, čuva se i uvećava biološka
raznovrsnost, koriste obnovljivi izvori
energije i štiti životna sredina čime se
uspostavlja sklad sa ciklusima u prirodi.