Uskrs - katalozi i akcije

Aktuelni katalozi

Uskrs - Prodavci

Uskrs

Uskrs (stsl. въскръсъ, ređe i donekle arh. Veligdan) je drugi najveći hrišćanski praznik koji slavi vaskrsenje, odnosno povratak u život, Isusa Hrista. Po verovanju, Isus je vaskrsao tri dana nakon njegove smrti, odnosno razapet je u petak a vaskrsao u nedelju. Uskrs se svake godine pada na različit datum, tj. uskršnja nedelja je nedelja u sedmici nakon punog meseca koji se javi posle prolečne ravnodnevice. Na osnovu toga, Uskrs se može pasti na bilo koji od 35 dana nakon prolećne ravnodnevice, važno je samo da bude u nedelju. Zbog razlike u kalendarima koje crkve koriste, katolički Uskrs se može pasti između 22. marta i 25. aprila, a pravoslavni Uskrs između  4. aprila i 8. maja.

Pripreme za Uskrs u našoj zemlji počinju na Veliki Petak kada se farbaju jaja za Uskrs, najviše crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv. Prvo crveno jaje koje se ofarba se naziva čuvarkuća i ono se čuva do narednog Uskrsa. Pored jaja, spremaju se i kolači za Uskrs, kao i uskršnje korpice sa jajima i razni drugi ukrasi, kao što su pilići i zeke, koji su neizostavni deo uskršnje dekoracije. Na Veliku Nedelju, Uskrs se obično čestita svim prijateljima i rodbini rečima: Hristos Voskrese, na šta oni odgovaraju Vaistinu Voskrese, a onima koji nisu pored nas šaljemo poruke sa uskršnjim čestitkama koje često mogu biti i u obliku slike sa tekstom.

Uskršnja ponuda

Mnoge prodavnice u našoj zemlji, kao što su Lidl, Tempo, Roda ili Maxi, imaju sniženja na širok asortiman robe koja čini sastavni deo obeležavanja Uskrsa. Pošto se za Uskrs sprema bogata trpeza i kuća ukrašava veselom uskršnjom dekoracijom, ovi trgovinski centri štampaju kataloge sa posebnim ponudama za razne vrste hrane, pića, slatkiša i dekoracije. Takođe, mnoge prodavnice garderobe ili bele tehnike, kao što su Tehnomanija, WinWin i mnoge druge, imaju uskršnje popuste na širok asortiman robe.

Uskršnja kupovina

Pošto za Uskrs ima nekoliko neradnih dana, a to su obično nedelja, Vaskrsni Ponedeljak i Utorak, kupovinu potrepština za ovaj praznik bi trebalo obaviti ranije. Na sajtu Mojkatalog.rs možete pronaći kataloge sa uskršnjim ponudama svih većih prodavnica u našoj zemlji. Pored toga, na sajtu možete pronaći i neke sjajne ideje za Uskrs kako biste spremili raskošnu uskršnju trpezu sa najlepšim uskršnjim dekoracijama.

Srećan Uskrs svima!

Najnoviji katalozi