Seoska čorba
od kupusa
Kiseli kupus je tradicionalno jelo koje se
koristi već više od 2000 godina. Veruje se
da je prvobitno nastalo zbog potrebe za
skladištenjem kupusa tokom zime,
kada je povrće kao izvor vitamina
bilo teško dostupno.
<
Z
Istorija kiselog kupusa vodi nas u drevnu Kinu,
gde se on koristio kao začin i lek. Kineski trgovci
su ga prenosili u Koreju, Japan i druge delove
Azije. Takođe se kiseli kupus koristio i u rimskoj
kuhinji, ali i u kuhinji naroda koji su živeli na
područjima gde se kupus uzgajao, poput Evrope i
Srednjeg istoka.
I
D
Najpoznatije azijsko jelo od kiselog kupusa je
,,kimchi" u kom se, osim kupusa, nalaze i crni i
beli luk, paprika i drugi začini, koji u kombinaciji
čine izuzetno ukusan prilog. Jedno od svetski
najpoznatijih jela od kiselog kupusa svakako je
sauerkraut, koji se pojavio u Nemačkoj u 16. veku.
To je zapravo kiseli kupus koji se takođe najčešće
koristi kao prilog za meso (posebno za kobasice).
Nemački iseljenici su ga u 18. veku odneli u
Sastojci:
• manja glavica
kiselog kupusa
struk
praziluka
• 1 šolja pirinča
• glavica
crnog luka
• 2 kašike
kiselog mleka
• 1 jaje
• 1 šolja ulja
205 Pascoe
PORODIC
PLAAN
4 GOMEX PORODIČNI MAGAZIN
imlek
K. Moja
Sjedinjene Države, što je bio glavni faktor za
rasprostranjenost kiselog kupusa u Americi, gde
je to sada redovan sastojak čuvenog ,,Reuben"
sendviča, koji sadrži hladno meso pastrmke, kiseli
kupus, majonez, senf i sir na tostiranom hlebu.
Najbolji primer za jelo od kiselog kupusa kod
nas je svakako sarma, koja gotovo da je postala
simbol novogodišnje trpeze...
Priprema: Izdinstajte crni luk na vodi i ulju.
Glavicu kupusa isecite na sitno i pržite sa
isečenim prazilukom dok ne porumeni. Nakon
toga sipajte u vrelu vodu i ostavite da vri na tihoj
vatri, dodajte pirinač i začinite solju.
U kulinarstvu, kiseli kupus se koristi kao prilog
ili kao sastojak u mnogim jelima. To je izvrstan
izvor vitamina C, vitamina K, folne kiseline i
antioksidanasa. Kiseli kupus se često koristi
kao zdrava i ukusna alternativa za konzerviranu
hranu, a takođe se koristi u ishrani za smanjenje
rizika od srčanih bolesti, poboljšanje imuniteta, te
smanjivanje kancerogenosti.
elo
mleko
2,8% mm
Moja
Kravica
400g Imlek
84.99
6999
174.98 din/kg
TOLIO
100 d
GRUZANSKI
KISELI KOPOS
Kiseli
kupus
(glavica)
1kg
Gružanski
219.99
17999
Cena za kg
Kiselo mleko umutite sa žumancetom i sipajte u
šerpu uz neprestano mešanje.
Čorba može da se začini čubrom, lovorovim
listom ili čenovima belog luka.
Servirajte sa kašikom pavlake u svakom tanjiru.