SVETSKA KUHINJA
Bugarska Garaš torta
Garaš je klasična čokoladna torta,
koju možete pronaći u većini
supermarketa, pekara, kafića i
poslastičarnica širom Bugarske.
To je bogat desert u kom ćete uživati.
Daleke 1885. godine, mladi austrougarski poslastičar
Kosta Garaš nastanio se u priobalju Ruse, na obali
Dunava. Ubrzo nakon toga, počeo je da radi u
lokalnom Grand hotelu, koji je svakodnevno privlačio
I goste iz visokog društva. Sa raskošnim nameštajem,
draperijama i srebrnim priborom uvezenim direktno
iz Beča, hotel je brzo postao slavan, a poslastičar Kosta Garaš je morao da smisli izuzetan meni za
besprekoran ukus svojih gostiju. Formulisao je recept za slojevit kolač sa bogatim ukusom čokolade,
upotpunjen orašastim plodovima i kremastim ganašom, dajući mu ime po sebi. Početkom 20. veka, Kosta
Garaš se preselio u Sofiju, gde je radio u prefinjenoj kuhinji drugog velikog hotela. Ova torta je smatrana
pravim simbolom elegancije, klase i plemenitog ukusa po umereno pristupačnoj ceni. Dugo nakon smrti
Koste Garaša, prvi zabeleženi
recept za tortu Garaš objavljen je
u bugarskom kuvaru iz 1936.
> Recept:
Sastojci:
Za kore: 7 belanaca,
250g šećera u prahu,
250g mlevenih oraha;
Za fil: 7 žumanaca,
250g šećera u prahu,
250g maslaca, 50g mleka
u prahu, 4 kašike kakaoa,
2 kesice vanil šećera;
Za glazuru:
200g čokolade,
mleveni orasi za posipanje
4 GOMEX PORODIČNI MAGAZIN
AKO UZMEŠ 2 KOM BISER MASLACA DOBIJAŠ
ZVONO ZA MASLAC GRATIS!
Maslac Biser 125g
Mlekoprodukt
BISER
72221
maslac
Priprema:
Mikserom umutite belanca tako da dobijete čvrst
sneg. Postepeno, uz neprestano mućenje, sipajte
šećer u prahu. Sad dodajte orahe, mešajući
lagano drvenom kašikom. Podelite smesu na
4 jednaka dela, od kojih ćete ispeći kore. Dno
posude za pečenje pokrijte papirom za pečenje.
Pomoću kašike rasporedite prvi deo i pecite koru
na umerenoj vatri sve dok ne dobije braonkastu
boju. Ponovite postupak i sa preostala 3 dela
smese... Kada su kore gotove, pripremite krem.
AKO
UZMEŠ
as BCOO
BISER Maslac
Redovna cena: 289.99
Cena sa karticom
249⁹⁹
1999.92 din/kg
Kaalca
Akcija važi ako se dva navedenal
maslaca i zvono za maslac nadu
na jednom fiskalnom računu.
Zbog pozitivne zakonske
regulative, zvono će biti
prikazano sa 0.10RSD.
Mikserom dobro umutite žumanca sa mekim
maslacem, dodajte šećer u prahu i ponovo
mutite, pa dodajte ostale sastojke. Kada je taj
deo gotov, po prvoj kori rasporedite približno
1/4 krema. Redajte dok ne iskoristite sve kore,
tako da na kraju bude krem, koga bi trebalo da
ostane dovoljno i za spoljno premazivanje torte.
Tortu stavite u frižider da se stegne, pa rastopite
čokoladu na pari. Prelijte tortu, a zatim pospite
orahe odozgo i sa strane. Ponovo stavite u frižider
da se stegne.