UNAPREDI RECEPT
Slatko-slana kuhinja
Na prvi pogled može delovati
nespojivo, ali kombinacija voća
i proizvoda od mesa je odavno
trend, i to ne bez razloga.
Kad se dobro upare kiselost i
slatkoća voća sa pikantnošću
mesa (i ponekad reskim
ukusom povrća), dobijaju se
izvrsne kombinacije.
Bobičasto voće ide uz crveno meso, jagode uz
plodove mora, piletina se slaže sa bananama,
kajsijama, narom i citrusima, dok je pačetina
dušu dala za borovnice, višnje, kruške i
mango... Ljubitelji prasetine treba da razmisle
o borovnicama, šljivama i breskvama, dok bi
teletinu trebalo upariti sa smokvama.
U ovakva jela se često dodaje med,
a ako ne znate odakle da krenete,
počnite od jabuke koja se slaže sa
gotovo svim vrstama mesa.
Sa druge strane, nutricionisti tvrde
da meso (kao ni jaja, mleko i sir) ne
treba jesti zajedno sa pomorandžama,
Integralne korpice sa
slaninom i suvim šljivama:
Sastojci:
Za testo - 200g integralnog
pšeničnog brašna, 200g belog
brašna, 100g leblebija, 50g pečene
golice, 1 jaje, 250ml jogurta, 100g
masti, 1 kašičica soli, 20g svežeg
kvasca
Za nadev - 100g slanine, 100g suvih
šljiva, 2 čena belog luka
delimano
do
Priprema: Izblendirajte leblebiju i golicu, pa
dodajte brašno i kašičicu soli. Kvasac razmutite
sa malo jogurta i sipajte u brašno. Dodajte
ostatak jogurta, jaje i mast. Umesite glatko
testo i ostavite na toplom da naraste. Za to
vreme, izblendirajte slaninu, suve šljive i beli
luk. Dosolite ako slanina nije dovoljno slana.
Testo premesite, pa podelite na 24 loptice
od oko 40g. Svaku lopticu podelite na dve i
paradajzom, limunom i ananasom, jer kiselo
voće narušava varenje proteina.
Jedan od najidealnijih spojeva za slatko-slane
kombinacije su svakako suve šljive i slanina,
a recept za taj gurmanski ugođaj čeka vas u
nastavku.
Seckalica
Dolcevita
Delimano
MESECT
+6
PARANCIJE
Hercegovačka
suva pančeta
Stari Lijan
3599.99
CENA ZA
100g
139.99
249999
9999
Cena za kom
999.99 din/kg
rastanjite na krugove. Jedan krug zasecite
unakrst, ali ne do kraja. Na obodu testo ne
treba da bude presečeno. Zasečeni krug stavite
preko celog, pritisnite ivice da se sastave, a iz
centra podignite isečeno testo da se dobije
neka vrsta cveta-korpice. U svaku korpicu
spustite oko pola kašičice nadeva. Stavite da se
peče 15-ak minuta, na 200-220 °C.
Korpice se obično služe tople, uz pivo.
SPEK
MIE
LOYALTY
Cena sa
Kasicom
Brojalicom
GOMEX PORODIČNI MAGAZIN 5