Sočivo u rerni
Sočivo (ili leća)
poreklom je sa
Bliskog istoka i
koristi se za ljudsku
ishranu još od doba
neolita. Između
ostalog, radi se o
jednoj od najranije
pripitomljenih
vrsta.
Ova mahunarka spada
u najzdravije namirnice
u svakodnevnoj ishrani.
Od svih mahunarki i orašastih plodova, sočivo
je na trećem mestu po količini kvalitetnih biljnih
proteina. Odličan je izbor za vegetarijance i
vegane. Na našem tržištu se obično mogu naći
cveno i zeleno sočivo. Odlično se kombinuje sa
pirinčem ili ječmom, a osobama sa osetljivim
organima za varenje se preporučuje pasirano
sočivo kuvano sa začinima kao što su nana,
majoran, lovor, kari i kim. Mahunarke bi trebalo
da budu zastupljene u ishrani bar 2-3 puta
nedeljno.
Šolja kuvanog sočiva ima oko 230 kalorija, a
ipak daje osećaj sitosti. Sadrži veliku količinu
rastvorljivih vlakana, koja vezuju holesterol i
pomažu da se on eliminiše iz organizma. Vezuju i
ugljene hidrate usporavajući njihovo varenje, što
doprinosi stabilizaciji nivoa šećera u krvi.
E Sastojci: 5oog
w sočiva, glavica
> crnog luka, 4 čena
U belog luka, 300g
šargarepe, jedna
paprika (crvena ili
zelena), 1 paradajz,
4 kašike ulja, svež
peršun, kašika
brašna, kašičica
aleve paprike, so
i biber po ukusu
Maslinovo ulje
Corpeza 11
extra virgin
Krupno
sočivo
500g
Unac
BB
BB
BB
BR
LOVALTY
Cena sa
BB
Söčivo
BB
Kasicom Brojalicom
749.99
EXTRA VIRGIN
OLIVE OIL
159.99
BB
BB
5999
11999
BB
BB
Cena za l
239.98 din/kg
Priprema: Sočivo operite i ocedite. U dubokoj
šerpi, prelijte hladnom vodom (oko 1 litar)i
stavite da provri. Sačekate 5 minuta, pa dodajte
sitno isečenu polovinu glavice luka, šargarepu
na kocke i papriku na lente. Kuvajte 15-20 minuta
na nešto nižoj temperaturi dok ne bude polu-
gotovo. U tiganju zagrejte ulje, dodajte iseckan
crni luk i presečene čenove belog luka. Nakon
minut, dodajte brašno, sipajte alevu papriku
i kada se svi sastojci dobro izmešaju, lagano
sipajte zapršku u sočivo. Na kraju dodajte sitno
isečen oljušteni paradajz, kao i sve začine koje
ste pripremili.
Sočivo prebacite u posudu za pečenje i potom
pecite na 180 stepeni dok ne bude gotovo. Jelo
dekorišite sitno isečenim peršunom.
8 GOMEX PORODIČNI MAGAZIN
SVETSKA KUHINJA