Bombice
od palente
Sastojci: 200g instant palente. 6.5dl vode. 3 žumanceta, 40g
starijeg sira po želji, belanca, pistači ili kikiriki, so i biber
Skuvajte instant palentu u ključaloj i posoljenoj vodi. Kad
se palenta rashladi, u nju umešajte žumanca i sir. U smesu
dodajte so i biber, pa oblikujte loptice veličine oraha. Uvaljajte
ih u blago umućena belanca, a zatim u krupno mlevene ili
seckane pistaće ili kikiriki. Poređajte ih na pleh na koji ste stavili
papir za pečenje i pecite 10 minuta u rerni zagrejanoj na 200
stepeni.
ima svoj način za serviranje
palente.
Tradicionalna italijanska palenta
potiče sa severa zemlje i najviše
se jede u Lombardiji, regiji
Veneto i Friuli, gde se obično
servira kao prilog umesto
hleba.
Nekada se iznosi i kao glavno
jelo, u tom slučaju obogaćena
gustim prelivima, mlekom,
kobasicama ili drugim
proizvodima od mesa. Može da
se prži i služi isečena na kriške
ili oblikovana kao njoke.
lako je često optužuju kao
krivca za gomilanje kilograma,
sama palenta zapravo nije tako
bogata kalorijama i za višak
kilograma bi pre trebalo kriviti
soseve i dodatke koji se uz nju
jedu. Naravno, uvek je tajna u
umerenosti. Kukuruzno brašno
ima brojne prednosti za ljudski
organizam, pa tako i palenta, tj.
kačamak kako se kod nas često
Palenta Unijapak
500g
Prženi slani kikiriki
170g Mogyi
unija
Palenta
mogyi
PEANUTS
ROASTEO, SALTED
89.99
139.99
500g
69
899
66
naziva.
139.98 din/kg
529.35 din/kg
GOMEX PORODIČNI MAGAZIN 7