Barena
kolenica
Sastojci: 2 svinjske kolenice (oko 1kg
ukupno), par listova lovora, 1 kašičica
bibera u zrnu. 1-2 suve ljute papričice. 2dl
vina. 2 veča krompira, 1 teglica narendanog
rena, vegeta
Priprema: U lonac sipajte hladnu vodu,
dodajte začine i kolenice. Kuvajte
poklopljeno, najmanje 2 sata na laganoj
vatri. Ako imate ekspres lonac, vreme
se znatno skracuje. U ekspres loncu
kuvajte 30 minuta, isključite i ostavite da
pritisak popusti da možete da podignete
poklopac. Sve dok je lonac pod pritiskom
meso se i dalje kuva. Krompir isecite na
kockice i skuvajte, a kuvane kolenice
izvadite iz lonca na veliki tanjir. Dodajte
skuvani krompir začinjen vegetom i ren.
Ako želite, kuvanu kolenicu možete
zapeći u rerni sa krompirom.
dok su uskršnja jaja i tamo
obavezan deo praznika.
Interesantno je da u Poljskoj
kraj posta nastupa tek kad
se na uskršnjoj jutarnjoj misi
blagoslovi i isprazni korpa
napunjena hranom. Za
uskršnji ručak se služi jagnje
napravljeno od putera, koje
simbolizuje proleće.
uskršnje hlebove. Bugarke
pripremaju uskršnji hleb sa
crvenim jajetom u sredini koje
se poklanja prvom gostu koji
poseti kuću.
U Italiji se tradicionalno
priprema posebna uskršnja
„torta di Pasketa", slani kolač
sa kuvanim jajima i spanaćem,
a praznik se dočekuje uz
"kolombu", kolač u obliku
golubice koja je simbol dobrih
vesti. Sličan zlatnožuti uskršnji
kolač, koji se naziva "mona",
peče se i u Španiji, ponegde
i sa jajima koja se ređaju po
površini pre pečenja.
U Francuskoj se na Uskrs
porodica okuplja oko pečenog
jagnjeta, a za sutradan je
obično predviđen porodični
izlet, dok se na jugozapadu
zemlje u Uskršnji ponedeljak
pravi džinovski omlet.
U Engleskoj, na prazničnom
stolu uglavnom služe šunku,
Začin Vegeta 400g
Podravka
Dimljena
kolenica
Đurđević
VEGETA
Detatak jelma sa ntem
Aea jr
259.99
359.99
169 99
27999
LOYALTY
Cena sa
424.98 din/kg
Kasicom Brojalicom
Cena za kg
GOMEX PORODIČNI MAGAZIN 13