Pre roštilja
potopi meso
u pivski nektar
Sa prolećem polako stiže i sezona roštilja.
Po pravilu, roštilj okuplja porodicu i prijatelje,
a da uživanje bude upotpunjeno, saznajte kako
odabrati odgovarajuće pivo uz meso koje spremate.
Opšte je pravilo da lagana
hrana ide uz svetlo pivo, dok
jakoj hrani više odgovaraju
tamnija, nešto jača piva.
Potrebno je prvo ispiti gutljaj
piva, zatim uzeti zalogaj hrane
i zaliti ga novim gutljajem. Tad
nastaje idealan spoj različitih
ukusa hrane i piva gde se
oni međusobno upotpunjuju
stvarajući idealnu
kombinaciju za sva čula.
Suština uparivanja piva i
hrane je da nijedan ukus
ne nadvlada drugi. Ipak,
pri degustaciji treba znati i
nekoliko važnih stvari da bi se
sačuvala harmonija ukusa...
Ovog puta donosimo kratak
vodič koji će vam biti od
pomoći da na najbolji način
ukombinujete roštiljsko meso
i odgovarajuće pivo.
Svinjetina - pljeskavice,
ćevapi i kobasice
Ako poredimo belo meso sa
svinjetinom (kobasicama i
jelima od mlevenog mesa),
primetićemo da belo meso
Druga najrasprostranjenija vrsta piva u svetu (kod
nas manje zastupljena) je "Ale" (ejl) pivo, odnosno
pivo gornjeg vrenja. Za njegovu pripremu se
koristi poseban kvasac koji na kraju vrenja ne
padne na dno posude, već ispliva na površinu. Iz
tog razloga, ova piva nazivamo
pivima gornjeg vrenja. Tu spadaju Stout, Porter,
Pale Ale, Indian Pale Ale (IPA), Irish Ale...
ne poseduje kompleksan i
interesantan ukus. Razlika
u ukusu se prvenstveno
javlja zbog toga što belo
meso ne sadrži masti, dok
svinjetina ili ćevapi spadaju
u masna mesa. Ukus mesa
kreiraju masti, te moramo
izabrati pivski stil koji će
komplementarno uticati na
6 GOMEX PORODIČNI MAGAZIN
UNAPRE DI RECEPT