Kako pivo
obogaćuje
ukus mesa?
Osim što posebno oplemenjuje ukus hrane
u koju se dodaje, kada se koristi kao
marinada, pivo može imati i povoljan
učinak na zdravlje.
Naime, marinada pomaže
da se upotpuni ukus,
poveća sočnost i poboljša
tekstura pohovanog,
prženog ili pečenog mesa
i ribe, a ujedno pruža i
zdravstvene prednosti.
Termička obrada na
visokim temperaturama
podstiče stvaranje
štetnih jedinjenja -
policikličnih aromatskih
ugljovodonika (PAH) i
heterocikličnih amina
(HCA), koji se ne javljaju
kod hrane spremane na
temperaturama nižim od
120 stepeni. Te skupine
jedinjenja uglavnom imaju
mutageno delovanje
i klasifikuju se kao
kancerogene, jer utiču na
promene molekula DNK,
a dobra vest je da se ne
treba potpuno odricati
ovako pripremljenih jela, jer jedinjenja, pivo ipak daje bolje rezultate.
Zanimljivi su rezultati istraživanja koje se bavilo
poređenjem upotrebe vina i piva u svrhu
mariniranja. Zaključci su pokazali da, iako su i vino
i pivo odlični u smanjenju određenih vrsta štetnih
ip
6 GOMEX PORODIČNI MAGAZIN
UNAPRE DI RECEPT