Šta sve danas
nazivamo
tartom?
Tart je francuska reč koja se može prevesti kao pita ili kolač,
a pečenje testa ove vrste počelo je u 16-om veku, otprilike
200 godina nakon pite. U tom periodu, na tart se gledalo
kao na proizvod visoke kuhinje, što mu je donelo veliku
popularnost među plemstvom.
Tart je naziv za vrstu peciva karakterističnog
okruglog oblika i rebrastog oboda, koje je
istovremeno i hrskavo i meko, a koje nežno
obavija bogato punjenje. lako je tart izvorno
bio slan, sa mesnim punjenjem, kulinarski
trendovi doveli su do toga da u poslednje
vreme pod ovim imenom češće pronalazimo
poslastice punjene voćem i kremom.
Tartovi su obično samostojeći sa čvrstom
podlogom koja se sastoji od testa izrađenog
od brašna i gustog punjenja, dok pite mogu
imati mekše testo i labavije punjenje.
Napravljen u slatkoj varijanti (kao zanimljiv
kolač) veoma je lak za pripremu, a gotovo bez
izuzetka ostavlja impresivan utisak.
Često se viđa u vitrinama poslastičarnica,
Legenda kaže
da je neuk ili
nedovoljno
iskusan kuvar
u Francuskoj
zamesio premalo
testa za pitu.
Imao je dovoljno
samo za donju
koru, te je u toj
improvizaciji
nastalo ono što
sada zovemo
tart.
6 GOMEX PORODIČNI MAGAZIN
UNAPREDI RECE PT