Musaka
sa sirom
Musaka se tradicionalno
priprema na Balkanu i Bliskom
Istoku, a na zapadu se većinom
smatra da je to izvorno grčko
jelo.
Grčka musaka pravi se od patlidžana,
mlevenog ovčijeg mesa i paradajza, sa
prelivom na bazi maslaca i brašna razređenog mlekom ili kiselom pavlakom. U srpskoj,
bugarskoj, rumunskoj i bosanskoj kuhinji, musaka se uglavnom pravi sa krompirom umesto
patlidžana i zaliva se umućenim jajima.
Sir gauda
Potrebni sastojci:
Meso - 500g mlevenog
Pavlaka 20%mm
Biser 380g
Mlekoprodukt
45%mm
Vaša Mlekara
mesa, 1 crveni luk (sitno
iseckan), 1 kriška sitno
seckanog belog luka,
1dl pasiranog paradajza,
1 šoljica začinske slatke
paprika, vegeta, so i biber
po ukusu, malo ulja za
dinstanje i premaz posude
Preliv - 2 jajeta,
pavlaka (180g), 1 ravna
kašika glatkog brašna, 3dl
mleka, 100g narendanog
gauda sira, so i vegeta
Krompir - 1,2kg krompira
narezanog na tanke
kolutove, 1/2 dl ulja za
krompir, vegeta, so i začini Cena sa
po želji
BISER
Kisela
PavlaKa
20% mm
GAUDA
Kisela
Pavlaka
ta min. 20% mm.
109.99
79.99
999
699
LOVALTY
LOVALTY
CENA ZA
100g
Cena sa
Kasicom
Kasicom
Brojalicom
263.13 din/kg
Brojalicom
699.99 din/kg
Priprema: Na malo ulja propržite luk, pa
dodajte meso, so, vegetu i biber. Dinstajte dok
ne ispari sva tečnost, a zatim dodajte začinsku
papriku i pasirani paradajz. Kuvajte još minut-
dva. Krompir oljuštite i izrežite na kolutove,
dodajte ulje i dobro izmešajte. Za preliv umutite
jaja, dodajte pavlaku i umešajte brašno. Sada
dodajte mleko, sir i začine, te dobro sjedinite.
Namažite vatrostalnu posudu, pa na dno
poređajte jednu trećinu krompira. Na to stavite
pola smese od mesa. Poredđajte drugu trećinu
krompira, zatim ostatak mesa i na kraju ostatak
krompira. Preliv dobro promešajte, pa sipajte
preko pripremljene musake. Malo protresite,
kako bi se preliv ravnomerno rasporedio i
došao do dna posude. Prekrijte musaku alu-
folijom i stavite u zagrejanu rernu. Pecite na
200 stepeni oko 30 minuta. Skinite alu-foliju
i pecite još 15-20 minuta. Musaku isecite na
velike kocke i poslužite sa salatom po izboru.
GOMEX PORODIČNI MAGAZIN 9
KUVANJE ZA POČETNIKE