GOOD LIFE
Supa od sočiva i šargarepe
ZA 4 PORCIJE:
Za supu: 1 veliki luk 650 g šargarepe 2 kašike maslinovog ulja
• 2 kašičice mlevenog kima 2 kašičice mlevenog korijandera
• ljuspice čilija. 150 ml belog vina 100 g sočiva, crvenog (npr.
dmBio) 1 l kaše od povrća (npr. dmBio) so sveže mleveni bi-
ber 1 kašika limunovog soka 1/2 šake korijandera;
Za pesto: 1 šaka korijandera 1 čen belog luka 2 kašike peče-
nih pistaća (jezgra) (npr. dmBio) 1 kašika limunovog soka.
75 ml maslinovog ulja so sveže mleveni biber.
PRIPREMA: Luk i šargarepu oljuštite i isecite na sitne kocki-
ce. U šerpi zagrejte maslinovo ulje, pa u njoj dinstajte šargare-
pu i luk iseckane na kockice 5-6 minuta. Dodajte preko mleve-
ni kim i korijander, po želji dodajte ljuspice čilija i deglazirajte
belim vinom. Kratko propržite, dodajte sočivo i dolijte kašu od
povrća. Ostavite da se krčka oko 30 minuta na laganoj vatri, pa
izgnječite u pire prema željenoj konzistenciji. Začinite solju, bi-
berom i limunovim sokom i držite na toplom na blagoj tempe-
raturi.
Za pesto operite korijander, osušite ga i grubo iseckajte (osim
jedne grančice). Očistite čen belog luka, iseckajte ga i u blen-
deru izmiksajte u kremasti pesto s korijanderom, pistaćima, li-
munovim sokom i maslinovim uljem uz malo soli i bibera. Si-
pajte supu u činije i prelijte pestom i listovima korijandera.
Savet: Preostali pesto sipajte u teglu koja može da se zatvori i
prelijte uljem. Čuva se u frižideru 1-2 nedelje.
50
Šarena salata od povrća
rerne
ZA 4 PORCIJE:
400 g hokaido bundeve 1 veliki luk, crveni 1 žuta paprika 1
crvena paprika 350 g salate od baby šargarepe 10 kašika ma-
slinovog ulja 400 g leblebija iz tegle (npr. dmBio). 2 kašike
zatara (za'atar, orijentalna mešavina začina) • 1 kašika limuno-
vog soka 2 kašike jabukovog balzamiko sirćeta 2 kašike crve-
nog vinskog sirćeta so crni biber, sveže mleveni 2 šake
mlade blitve ili spanaća. 100 g fete 2 kašike seckane nane
PRIPREMA: Zagrejte rernu na 220 °C. Bundevu operite, osuši-
te, isecite na uske kriške i poprečno ih prepolovite. Luk oljuštite,
prepolovite ga i isecite na kriške. Paprike operite, očistite i iseci-
te na široke trake. Operite salatu od baby šargarepe, dobro oči-
stite i iseckajte. Povrće stavite na pleh obložen papirom za peče-
nje, pokapajte jednom kašikom ulja i posolite. Pecite u rerni 25-
30 minuta dok ne bude gotovo. Izvadite i ostavite da se ohladi u
posudi. U međuvremenu, ocedite, isperite i osušite leblebije.
Raširite na pleh obložen papirom za pečenje, pokapajte jednom
kašikom ulja, posolite, začinite zatarom i pecite u rerni oko 25
minuta dok ne porumeni. Izvadite i ostavite da se ohladi. Umuti-
te limunov sok i oba pripremljena sirćeta sa solju, biberom i pre-
ostalim uljem pa začinite preliv po ukusu. Proberite, operite i
osušite blitvu. Pečeno povrće naizmenično slažite sa 2/3 leblebi-
ja i listovima blitve u velike tegle i prelijte ih dresingom. Preko
izmrvite fetu, rasporedite preostale leblebije i poslužite salatu
od povrća posutu nanom.
Pica s korenastim povrćem
ZA 4 PORCIJE:
Za testo: 7 g suvog kvasca. 1 prstohvat šećera 425 g pšeničnog
brašna tipa 550 i još šaka brašna za rad (npr. dmBio). 1 kašičica
soli 4 kašike maslinovog ulja;
.
Za preliv: 2 grančice ruzmarina 6 grančica timijana . 6 kašika
maslinovog ulja 2 čena belog luka 120 g krompira (npr. tri
kriške) 1/2 slatkog krompira 50 g paškanata 200 g salate od
baby šargarepe so sveže mleveni crni biber 1 šaka potočarke
• 1 kašika limunovog soka 75 g fete.
PRIPREMA: Kvasac pomešajte sa šećerom i 225 ml tople vode i
ostavite da odstoji oko 10 minuta. U činiji pomešajte brašno i so,
dodajte vodu od kvasca i ulje. Sve dobro izmešajte i umesite glat-
ko testo. Po potrebi dodajte još malo brašna ili vode. Stavite testo
u nauljenu činiju, pokrijte ga i ostavite da naraste na toplom me-
stu oko jedan sat. Zagrejte rernu na 220 °C. Dva pleha obložite
papirom za pečenje. Za preliv operite začinsko bilje, osušite ga,
otkinite iglice i listove i grubo iseckajte. Pomešajte u činiji s dve
kašike ulja. Oljuštite beli luk i usitnite ga kroz presu. Krompir, slat-
ki krompir, paškanat i šargarepu dobro operite i očistite ako je po-
trebno. Povrće osušite i, osim šargarepe, isecite na tanke kriške.
Baby šargarepe ostavite cele ili ih prepolovite po dužini, u zavi-
snosti od debljine. Testo podelite na dva dela, na pobrašnjenoj
radnoj površini razvaljajte ga u veličini pleha i stavite na pripre-
mljen pleh. Premažite uljem od začinskog bilja i belog luka i po-
solite, tako da ivica široka oko 1 cm ostane slobodna. Preko pospi-
te kriške povrća i šargarepu pa začinite solju i biberom. Svaku
picu prelijte jednom kašikom maslinovog ulja i pecite potom u
rerni oko 15 minuta dok povrće ne porumeni. U međuvremenu
proberite potočarke, očistite ih, operite i isecite na komade. Umu-
tite limunov sok s preostalim uljem i začinite solju i biberom. U
njega stavite potočarke. Pice pospite krešom pa preko toga izmr-
vite fetu i začinite biberom.
Mafini od šargarepe
ZA 12 KOMADA:
Za mafine: malo biljnog ulja i brašna za pleh 2 šargarepe 80 g
suvog grožđa (npr. dmBio) 80 g pekan oraha 1 organska po-
morandža 250 g integralnog brašna od spelte (npr. dmBio) 1
kašičica praška za pecivo 1 kašičica mlevenog cimeta (npr.
dmBio) 1 prstohvat mlevenog muskatnog oraščića 1 prstohvat
mlevenog karanfilića 150 g mekog putera 150 g smeđeg šećera
2 jaja 2 kašike ruma;
Za glazuru: 100 g suvih urmi, bez koštica (npr. dmBio) • 250 g
krem sira 125 g mekog putera.
PRIPREMA: Zagrejte rernu na 180 °C. Kalupe pleha za mafine
premažite uljem i pospite brašnom. Šargarepu oljuštite i sitno
narendajte. Grubo iseckajte suvo grožđe i pekan orahe. Pomo-
randžu operite, osušite, sitno narendajte koru i iscedite sok. Po-
mešajte brašno s praškom za pecivo i začinima. Umutite puter
sa šećerom dok ne postane kremast. Postepeno dodajte jaja i
mešajte. Dodajte mešavinu brašna i umešajte sok od pomo-
randže, koru, rum, šargarepu, suvo grožđe i pekan orahe. Sipaj-
te testo u kalupe i pecite ga u rerni oko 25 minuta. Izvadite ma-
fine iz rerne i ostavite ih da se ohlade. Za glazuru, u kuhinjskom
aparatu za pripremu hrane lagano izgnječite urme s dve kašike
vrele vode. Dodajte krem sir s puterom i mešajte dok ne post-
ane kremast. Mafine premažite dobijenim kremom.
ACTIVE BEAUTY 01/2023
REDAKCIJA I TEKST: Carolina Forstner. FOTOGRAFIJE: StockFood / Are Media. RECEPT: StockFood