BEST LIFE
Tažin s korenastim povrćem
Pastila trouglovi s karfiolom
Orijentalni san: suve šljive daju tažinu voćno-kiselkastu notu i
balansiraju njegovu začinjenost
Zar je već ponovo Božić? Ne, cimet može više od toga! On
ovim pikantnim trouglovima daje ono nešto posebno
SASTOJCI ZA 4 PORCIJE:
SASTOJCI ZA 9 KOMADA:
• 400 g šargarepe • 350 g paškanata • 300 g slatkog krompira • 150 g suvih šljiva bez koštica (npr. dmBio) • 2 glavice
luka • 3 čena belog luka • 4 kašike maslinovog ulja (npr.
dmBio) • 1 kašika ras el hanout začina • 1 kašičica slatke paprike u prahu • 1 prstohvat kajenskog bibera • 1/4 kašičice
cimeta u prahu • 1 kašika paradajz paste (npr. dmBio) • 600
g paradajz-sosa (npr. dmBio sos Passata Natur od paradajza) • 500 ml bujona od povrća • 220 g slanutka u tegli (npr.
dmBio) • 200 g kus-kusa (npr. dmBio) • 1–2 kašičice harise
(čili sosa) • 200 g jogurta, grčkog • so • biber • 50 g semenki nara • 2 kašike organske kore limuna, limun u kori • 1/2
šake listova nane, za posipanje
Za trouglove: • 1 kesica (0,1 g) šafrana • 2 glavice crnog luka
• 2 čena belog luka • 500 g karfiola • 120 ml maslinovog ulja
(npr dmBio) • 1 kašičica kurkume (npr. dmBio) • 1 kašičica
đumbira, mlevenog • 1/2 kašičice cimeta u prahu i nešto za posipanje (npr. dmBio) • 150 g badema, blanširanog i sitno iseckanog • 1 šaka svežeg začinskog bilja, npr. peršun i korijander • so • biber • 9 listova filo-peciva
PRIPREMA: Operite i oljuštite šargarepu, paškanat i slatki
krompir, isecite na četvrtine po dužini. Suve šljive isecite na
krupne komade. Oljuštite i iseckajte luk i beli luk. U velikoj posudi za tažin ili u šerpi zagrejte tri kašike ulja i dodajte šargarepu, paškanat, slatki krompir, luk i beli luk i pomešajte s mešavinom začina ras el hanout, paprikom u prahu, kajenskim biberom, cimetom i paradajz-pastom i dinstajte 10 minuta povremeno mešajući. Umešajte paradajz sos i suve šljive, sipajte
čorbu, dobro promešajte i ostaviti da se krčka poklopljeno oko
40 minuta.
U međuvremenu prelijte kus-kus u vatrostalnoj posudi sa 375
ml ključale vode i ostavite oko pet minuta da nabubri, dok ne
upije tečnost. Umešajte harisu s jednom kašičicom ulja. Umutite jogurt dok ne postane gladak, umešajte mešavinu harise i
pokapajte preostalim maslinovim uljem.
Tažin posolite i pobiberite, pospite sa 1-2 kašike zrna nara i polovinom limunove kore i poslužite ukrašeno nanom. Umak od
jogurta, kus-kus, ostatak kora od limuna i semenke nara poslužite odvojeno.
Za umak: • 150 g krem sira • 1 kašika limunovog soka • So •
1 limun isečen na kockice, za služenje
PRIPREMA: Ostavite da šafran omekša u posudi s jednom
kašikom vrele vode. Luk i beli luk sitno iseckajte. Operite,
očistite i sitno iseckajte karfiol. Zagrejte dve kašike maslinovog ulja u tiganju. Na njemu pržite luk i beli luk 3-4 minuta.
Dodajte karfiol, začine i šafran i kuvajte na laganoj vatri 8-10
minuta uz mešanje. Ostavite sa strane i umešajte bademe.
Bilje operite, osušite i iseckajte. Dodajte u mešavinu karfiola, začinite solju i biberom.
Zagrejte rernu na 180 °C, gornju i donju ploču, i prekrijte
pleh papirom za pečenje. Premažite list filo-testa s malo
maslinovog ulja i isecite na pola po dužini. Stavite polovine
jednu na drugu. U jedan ugao trake testa rasporedite nešto
mešavine karfiola, ostavljajući jedan cm prostora oko ivice.
Sada preklopite list testa s filom dijagonalno na dužu stranu. Ponavljajte postupak dok ne dobijete trougao. Premažite malo ulja i lagano pospite cimetom. Poređajte na
pleh, stavite u rernu i pecite 35–40 minuta. Za umak začinite
krem sir limunovim sokom i s malo soli i sipajte u manju
činiju. Poslužite uz pastile i dodajte kriške limuna.
Ruben sendvič sa cveklom
Kremasta palenta s raguom od pečuraka
Fermentacija je trend u ishrani? Tako je, pa ovaj sendvič slavi
kiseli kupus kao sofisticiran sastojak
O, kako fino, oh, kako orašasto: puter od indijskog oraha
obezbeđuje uživanje i željenu kremastu strukturu ove veganske palente
SASTOJCI ZA 4 PORCIJE:
Za sos: • 1 crni/ljubičasti luk • 75 g majoneza • 1 kašika
kečapa (npr. dmBio) • 1 kašika svežih vrhova mirođije • 1
kašičica tabaska
Za sendviče: • 1 jabuka • 250 g cvekle, kuvane • 150 g svežeg
kiselog kupusa • 350 g raženog kiselog hleba, 8 kriški • 40 g
putera • 80 g sira emental, 8 kriški
Dodatni prilog: 150 g kornišona (npr. dmBio) • 100 g čipsa od
povrća (npr. dmBio čips od leblebije s morskom solju)
PRIPREMA: Za sos oljuštite šalot, sitno isecite i pomešajte s
ostalim sastojcima u posudi za mešanje.
Za sendviče operite jabuku, prepolovite, izbacite jezgro i
tanko isecite. Narežite cveklu i ocedite kiseli kupus. Lagano
premažite kriške hleba puterom i stavite četiri kriške, premazanom stranom nadole, na dasku. Na vrh stavite sir,
kriške jabuke, kiseli kupus i cveklu. Prelijte sosom i stavite
drugu krišku hleba na vrh, stranom premazanom puterom
prema gore. Pržite sendviče u velikom tiganju 2-3 minuta sa
svake strane. Gotove ruben sendviče prepolovite i poređajte
na tanjir ili pleh. Servirajte uz kisele krastavce i čips od leblebija.
46
SASTOJCI ZA 4 PORCIJE:
Za palentu: • 1 čen belog luka • 300 ml bujona od povrća (npr.
dmBio) • 250 ml biljnog napitka (npr. dmBio) • 170 g palente
(npr. dmBio) • so • biber • 3 kašike maslaca od indijskog oraha
(npr. dmBio)
Za ragu od pečuraka: • 500 g šampinjona • 2 kašike maslinovog ulja
(npr. dmBio) • 125 ml bujona od povrća • so • biber • 2 šake peršuna
• 100 g krem sira (alternativno veganski krem od indijskog oraha od
dmBio)
PRIPREMA: Za palentu sitno iseckajte beli luk, stavite u šerpu s bujonom od povrća i biljnim napitkom i kuvajte do
ključanja. Dodajte palentu, prokuvajte i stavite poklopljeno na
stranu. Ostavite da nabubri oko 10 minuta, a zatim začinite
solju i biberom, umešajte puter od indijskih oraščića, dok palenta treba da ostane topla. Očistite pečurke i isecite na krupnije kriške. Sitno iseckajte beli luk. Zagrejte maslinovo ulje u
tiganju i pržite pečurke 5-6 minuta. Dodajte beli luk, kratko
dinstajte i začinite solju i biberom. Dodajte bujon od povrća.
Dinstajte 2-3 minuta. Operite i osušite peršun. Rasporedite palentu po plehu i odozgo poređajte pečurke. Na vrh stavite
krem sir ili krem od indijskih oraščića u obliku knedli. Pobiberite, pospite seckanim peršunom i poslužite.
ACTIVE BEAUTY 02/2022