Korišćenjem prirodnih lekova posete lekaru jodiranu so, po mogućstvu nerafinisanu IMUNO SIRUP
postajeće sve ređe. Pravilnom upotrebom i dodati je na kraju kuvanja kako bi se
lekovitog bilja izbeći ćete mnoge štetne sačuvao jod.
nuspojave hemijskih lekova, a dete će dobi- Umerenost je najbolji vodič za slano i slatko!
ti nezamenjive fitonutrijente. Itina, nema
čarobnog štapića koji bi sasvim mogao Začini (biljni) uglavnom se koriste za pri- 250 g meda
sprečiti pojavu infekcija. Ali pravilnom premu jela od povrća, sa mesom ili bez 1 kašika semena anisa (ili komorača)
upotrebom lekovitog bilja mnoge infek- njega. Izuzetak je cimet koji se dodaje 1 kašika mlevenog šipka
cije se mogu sprečiti, simptomi ublažiti ili poslasticama. Začinske biljke su
makar skratiti njihovo trajanje. Tako na matične, podstiču apetit, lekovite su i
prirodan i siguran način pomažete svom
Od lekovitog bilja i
pripremiti vrlo ukusan i lekovit sirup.
Sastojci :
200 ml vode
meda
možete
aro-
1 kašika cveta zove
1 kašika lista bokvice
1 kašika majčine dušice
u dečju ishranu treba ih uključiti što ra-
nije. Peršun, celer, vlašac, crni luk, prazi- 1 limun - sok
luk i cimet daju se odojčetu već krajem Priprema: Stavite po jednu kašiku anisa i šip-
prve godine, dok beli luk i alevu papriku ka u 200 ml hladne vode i kuvajte. Kad proku-
treba ponuditi u drugoj godini. Kada
detetu.
So i začini
Kuhinjska so je namirnica koju ubrajamo deca počnu jesti salatu (posle 18 meseci), majčine dušice i sklonite sa ringle. Procedite
u začine. Neophodna je u pravilnoj is- začinite je domaćim jabukovim sirćetom posle 15 minuta, pa u mlak čaj dodajte 250
hrani dece, samo treba paziti na količinu ili sokom od limuna.
i izbor soli. Strogo ograničenje unosa soli
nije poželjno, jer je natrijum (glavni sas- Da li znate da senf, paprika, beli i crni luk no, zavisno od starosti i težine deteta. Sirup
tojak soli) jedan od esencijalnih eleme- sadrže supstance zvane mukolitici (slične sipajte u staklenu teglicu i čuvajte u frižideru.
nata potrebnih za normalan rast. Među- sirupu za iskašljavanje) koje razređuju Rok trajanja je tri meseca.
tim, treba izbegavati velike količine slane qust sekret u respiratornim putevima.
hrane (usoljenu i dimljenu hranu, mesne
prerađevine, slane grickalice.), kao i do-
davanje slanih biljnih začina u jelo. To
se može postići blagim začinjavanjem
kuvanog jela i insistiranjem na namirni-
cama koje dolaze iz prirode: povrću, ži-
taricama, različitoj proteinskoj hrani. Za
pripremu obroka treba koristiti morsku
va, dodajte po jednu kašiku zove, bokvice i
g meda (da dobijete smesu gustine sirupa)
i sok od limuna. Koristi se 2-5 kašičica dnev-
2 lavi
DEČIJI KUVAR
HRANA EA ZDRAVLJRIDISTAR UN
Tekst je preuzet iz knjige „Dečiji kuvar"
nutricioniste Živke Vlajković
Knjigu možete poručiti
na telefon 064/178 22 52
Lino
DECIUSLAST
ZAZDRAV RAST!
Lino
Lino
karamelino
medolino
Lino
frutolino
Lino
keksolino
V Hranjive i ukusne žitarice
V Birane i kontrolisane sirovine
PODRAVKA
PRIRODNO I FINO